Popis sadržaja:

  1. Planiranje je ključno! Isplanirajte malu kupaonicu s tušem i perilicom rublja
  2. Odabir pravog namještaja i uređaja
  3. Trikovi za male kupaonice – boje, svjetlo, materijali

Dizajn malih kupaonica izazov je koji zahtijeva pažljivo planiranje i kreativan pristup. Ograničeni prostor može se činiti teškim za uređivanje, ali prava rješenja mogu čak i vrlo malu kupaonicu učiniti funkcionalnom i elegantnom. U malim interijerima iznimno je važno da svaki element igra svoju ulogu i istovremeno doprinosi estetskom izgledu prostorije. U našem članku naći ćete praktične savjete koji će vam omogućiti da ukrasite malu kupaonicu na funkcionalan i atraktivan način.

Planiranje je ključno! Isplanirajte malu kupaonicu s tušem i perilicom rublja

U malim kupaonicama svaki centimetar prostora vrlo je vrijedan, pa je važno pažljivo planiranje. Dobro osmišljen raspored, kao i odabir i raspored ključnih elemenata kupaonice omogućuju vam da izbjegnete smetnje i postignete najfunkcionalniji interijer.

Savjeti za optimalno korištenje raspoloživog prostora:

  • Koristite vertikalni prostor – postavljanje polica, ormara i vješalica na zidove i vrata štedi prostor na podu. Visoki, uski ormarići mogu primiti mnoge predmete, kao što su rezervna kozmetika i ručnici, bez zauzimanja puno prostora.
  • Ugradite viseće elemente – viseći umivaonici i toaleti ne samo da štede prostor, već i daju vašoj kupaonici moderan izgled. Prostor ispod njih može se koristiti za dodatnu pohranu ili ostaviti slobodnim, što će vizualno povećati prostoriju.
  • Koristite klizna vrata – klizna vrata, kako za kupaonicu tako i za tuš, izvrsno su rješenje u malim prostorima u kojima bi tradicionalna vrata mogla zauzeti previše prostora.
  • Jasna podjela kupaonice na zone (npr. kupanje, WC, umivaonik) pomaže u održavanju reda i boljoj organizaciji prostora.

Uska, bež kupaonica u stambenoj zgradi

Raspored male kupaonice s tušem i perilicom rublja može se temeljiti na jednom od standardnih rasporeda

  • Linearni raspored – svi glavni elementi (WC, umivaonik, perilica rublja, tuš) su postavljeni u istoj ravnini. Ovaj je raspored jednostavan i funkcionalan, što vam omogućuje da se lako krećete u uskom prostoru.
  • Kutni sustav – perilica rublja, umivaonik i WC u jednom kutu, tuš u drugom. Zahvaljujući ovom rasporedu, moguće je optimalno upravljati kutovima, koji često ostaju neiskorišteni.
  • Paralelni raspored – WC, perilica rublja i umivaonik na jednom zidu, tuš na suprotnom. Ovaj je raspored savršen za duže, uske kupaonice.

 Vrijeme je da opremite svoju kupaonicu potrebnim dodacima! Pogledajte što imamo za vas u kategoriji kupaonica u Pepco!

Odabir pravog namještaja i uređaja

Kompaktni namještaj i uređaji koji nude punu funkcionalnost, ali zauzimaju znatno manje prostora od standardnih, dobro funkcioniraju u malim kupaonicama.  

Najbolja ideja za opremanje male kupaonice je naručivanje namještaja po mjeri. Takav namještaj bit će prilagođen specifičnim dimenzijama i oblicima kupaonice, što vam omogućuje da maksimalno iskoristite raspoloživi prostor. Ormarići s ugrađenim košarama za rublje i ogledalima sa skrivenim policama mogu značajno povećati funkcionalnost kupaonice. Pravilno odabrani pribor za kupaonicu olakšat će održavanje reda i dodati karakter unutrašnjosti. 

U ponudi proizvođača interijera i kućanskih aparata naći ćete rješenja idealna za male kupaonice. To uključuje: kutne umivaonike, viseće umivaonike i umivaonike s ormarićem ispod; viseće toalete i kompaktne toalete (s manjim spremnikom i kraćom zdjelom), kao i kutne tuš kabine, tuš kabine s jednim zidom i tuš kabine s kliznim vratima. 

U Pepco trgovinama pronaći ćete širok izbor kupaonskih dodataka koji kombiniraju funkcionalnost s modernim dizajnom. U ponudu su uključeni elegantni dozatori sapuna i posude za sapun koji mogu dodati eleganciju svakoj kupaonici. Postoje i razne košarica i korpe, idealne za skladištenje raznih vrsta kozmetike i kupaonske opreme, kao što su sušilice ili glačala. Ovi praktični i estetski ugodni proizvodi odličan su izbor za one koji cijene red i moderno uređenje u svom domu.

Pepco infografika o odabiru ukrasa i dodataka za malu kupaonicu

Trikovi za male kupaonice – boje, svjetlo, materijali

Boje i svjetlo igraju ključnu ulogu u oblikovanju percepcije prostora, posebno u malim i vrlo malim kupaonicama. Svijetle boje obično reflektiraju svjetlost, što čini prostoriju većom i prostranijom. S druge strane, tamne boje mogu učiniti prostor manjim i zatvorenijim.

Najvažnije preporuke za uređenje vrlo malih kupaonica:

  • odaberite svijetle boje – bijela, bež i krem, pastelne nijanse i svijetle nijanse sive će dobro funkcionirati u maloj kupaonici; 
  • maksimalno iskoristite prirodno svjetlo koje ulazi u kupaonicu – izloženi prozori ili prozorske zavjese mogu značajno osvijetliti prostor;
  • svijetla, ravnomjerna stropna rasvjeta i ukrasni zidne lampe ili velika zidna zrcala mogu stvoriti iluziju većeg prostora i dodati karakter kupaonici;
  • koristiti spot rasvjetu – strateško postavljanje spot rasvjete može istaknuti ključna područja kupaonice, poput ogledala iznad umivaonika ili tuš kabine;
  • ogledala s ugrađenom led rasvjetom dodaju modernost i funkcionalnost unutrašnjosti male kupaonice, a dodatno reflektiraju svjetlost, vizualno povećavajući prostor.

Pri odabiru dodatnih elemenata za uređenje male kupaonice obratite pozornost na materijale koji mogu vizualno povećati prostor. Osnova su zrcala, staklene i sjajne površine (npr. ostakljene pločice, staklene ploče, lakirane fronte, sjajne spojnice). Kombinacija mramora i laganog drveta garancija je modernog i elegantnog efekta u maloj kupaonici. 

Odabir pravih boja, rasvjete i materijala ključan je za uređenje male kupaonice. Zahvaljujući tim elementima možete stvoriti prostor koji nije samo funkcionalan, već i estetski i optički veći. Sve potrebne dekoracije i kupaonski pribor po atraktivnim cijenama možete pronaći u Pepco trgovinama!