Popis sadržaja:

  1. Najvažnija pravila uređenja kuhinje
  2. Kuhinjska oprema - što je vama potrebno da kuhate sa užitkom?
  3. Kako odabrati tanjure, zdjele i drugo posuđe?
  4. Plitki i duboki tanjuri i zdjele
  5. Porculansko, keramičko ili stakleno posuđe– što odabrati?
  6. Odaberite set! Zašto se isplati uložiti u set posuđa?
  7. Kutije za hranu i piće – sigurno i praktično skladištenje prehrambenih proizvoda
  8. Kuhinjski pribor? Ovo mora biti u vašoj kuhinji!

U modernoj kuhinji izvrstan dizajn kombinira se s funkcionalnošću. Odgovarajući dizajn interijera, tehnološki napredni uređaji i kvalitetno posuđe te pribor najbolji su recept za kuhinju u kojoj će pripremanje jela biti čisti užitak. Kako stvoriti lijepu i praktičnu kuhinju u modernom stilu? Dajemo vam savjet!

Najvažnija pravila uređenja kuhinje

Dizajn moderne kuhinje zahtijeva korištenje čvrstih materijala i inovativnih rješenja koja će se pretočiti u estetiku i funkcionalnost interijera. 

Ovdje su ključni principi koji će vam pomoći stvoriti savršen kuhinjski prostor.

  • Ergonomski raspored kuhinje trebao bi olakšati svakodnevne aktivnosti vezane uz pripremu obroka, kuhanje i čišćenje. Razmislite o odgovarajućem broju i rasporedu ormara i uređaja tako da budu lako dostupni i praktični za korištenje. Ako ne možete zamisliti život bez kave – stvorite kutak za kavu u kojem će vam sav pribor biti pri ruci. 
  • Odabir završnih materijala ključan je za održavanje vizualne stabilnosti vaše moderne kuhinje. Potražite materijale koji su izdržljivi, lako se održavaju besprijekorno čistima i privlačnima. Nehrđajući čelik, staklo, visokokvalitetni laminati i prirodni kamen najpopularniji su izbor za modernu kuhinju. 
  • Podijelite kuhinju na praktične zone: za pripremu jela, kuhanje, spremanje i pranje posuđa. Zahvaljujući tome, prostor će postati ergonomičniji i funkcionalniji. Također ne zaboravite osigurati odgovarajuću rasvjetu za svaku zonu, što će povećati udobnost i sigurnost pri radu u kuhinji. 

Ne zaboravite da je ključ savršene kuhinje pronaći ravnotežu između estetike i praktičnih rješenja. Moderna kuhinja je i prostorija precizno skrojena prema potrebama ukućana – analizirajte svoje potrebe već u fazi projektiranja uređenja kako biste je mogli personalizirati i prilagoditi individualnim očekivanjima.  

Kuhinjska oprema – što je vama potrebno da kuhate sa užitkom?

Otvoreni kuhinjski ormarić sa začinima posloženim u staklenke

Kako bi kuhanje bilo ugodno i učinkovito, važno je imati odgovarajuću kuhinjsku opremu. Gdje započeti? Od lonaca i tava, naravno! 

Odabir pravih lonaca i tava ključan je za učinkovito kuhanje. Važno je da su kompatibilni s tipom vašeg štednjaka. Na primjer, za indukcijske štednjake potrebno je posuđe s magnetnim dnom, dok je za plinske štednjake idealno teže posuđe koje ravnomjerno raspoređuje toplinu. Dobro je imati nekoliko tava – različitih veličina i vrsta, npr. teflonsku za hranu koja se lako lijepi i željeznu za prženje na visokim temperaturama. Prilikom kompletiranja seta lonaca i tava odaberite posuđe od najkvalitetnijih materijala koje neće reagirati s hranom.

Sinonim moderne kuhinje je inovativna oprema koja olakšava kuhanje. Mikseri, blenderi, pekači za vafle, tosteri, friteze i roštilji uređaji su koji značajno skraćuju vrijeme pripreme obroka  i olakšavaju izradu i najsloženijih jela. Također vrijedi razmisliti o kupnji višenamjenskih uređaja, kao što su multifunkcionalni kuhinjski roboti, koji kombiniraju više funkcija u jednom uređaju, čime štede ne samo vaše vrijeme, već i prostor u kuhinji.

Odgovarajuća kuhinjska oprema može učiniti pripremu jela jednostavno užitkom. Odabir lonaca i tava te pojedinih uređaja ovisi o individualnim potrebama i načinu kuhanja.

Kako odabrati tanjure, zdjele i drugo posuđe?

Odabir tanjura, zdjela i drugog posuđa važan je aspekt dizajna kuhinje, koji će odrediti praktičnost opreme i utjecati na estetiku posluženih jela. Kako kompletirati set posuđa? 

Plitki i duboki tanjuri i zdjele

Svaka kuhinja treba različite vrste tanjura i zdjela koje se koriste za posluživanje raznih jela. Ravni tanjuri savršeni su za posluživanje većine jela, od glavnih jela do grickalica. Duboki tanjuri su nezamjenjivi kod posluživanja juha i drugih tekućih jela, osiguravajući da umaci i juhe ostanu na tanjuru. Zauzvrat, zdjele su svestrane za upotrebuod malih, savršenih za predjela i umake, do velikih, savršenih za salate ili jela od tjestenine.

Odabir pravog posuđa ovisi o vrsti i stilu posluživanja jela.

Kuhinjski pribor u ormariću na izvlačenje

Porculansko, keramičko ili stakleno posuđe– što odabrati?

Vaši tanjuri i zdjele mogu biti izrađeni od različitih materijala. Najpopularniji su: porculan, keramika i staklo. Koje su karakteristike ovih materijala?

  • Porculan – simbol je elegancije i tradicije u aranžiranju stolova. Dostupan prvenstveno u elegantnoj bijeloj boji i s delikatnim ukrasima – savršeno se uklapa kako u svakodnevne obroke s dragim osobama tako i u posebne prigode, poput božićnih ručkova ili rođendanskih večera. Pri korištenju porculana budite oprezni i perite ga isključivo ručno, s posebnom pažnjom.
  • Keramika – materijal koji je otporniji na lomljenje od porculana, a obično je deblji i teži. Keramika je dostupna u širokom rasponu uzoraka i boja, što joj omogućuje da se uklopi u svaki stil kuhinje. Savršen je izbor za svakodnevnu upotrebu, ali i za formalnije obroke. Većina keramičkih tanjura i zdjela može se prati u perilici posuđa – ali uvijek provjerite preporuke proizvođača. 
  • Staklo – univerzalni materijal koji će dobro funkcionirati u svakom interijeru. Staklo se lako čisti i prezentira obroke na atraktivan način. Staklo je također otpornije na ogrebotine i promjenu boje od drugih materijala. Velika prednost staklenog posuđa je to što se može prati u perilici posuđa. 

Odaberite set! Zašto se isplati uložiti u set posuđa?

Kupnja cjelovitih setova posuđa izvrstan je način da osigurate estetsku dosljednost svoje kuhinje i blagovaonice. Setovi posuđa usklađeni po uzorku i boji stvaraju skladan i elegantan izgled na stolu. Također su dizajnirani da se lako skladište i mogu se prati u perilici posuđa. Idealan set za posluživanje jela je set prilagođen individualnim potrebama, navikama i broju ukućana. 

Imajte na umu da posuđe, osim funkcionalnosti, služi i kao ukrasni element, stoga se isplati odabrati ono koje odražava vaš osobni stil i jednostavno pristaje uz vašu modernu kuhinju. 

Kutije za hranu i piće – sigurno i praktično skladištenje prehrambenih proizvoda

Žena stoji ispred ormarića s razvrstanim staklenkama i kuhinjskim kutijama

Solidne kutije za hranu i pićeolakšavaju skladištenje i produljuju svježinu proizvoda. Korisne su i za spremanje ostataka obroka, kao i za pakiranje ručka za posao ili školu. 

Posebna kategorija su elegantne posude za pohranjivanje proizvoda poput kave, čaja, šećera ili tjestenine. Možete ih postaviti na kuhinjski pult ili otvorene police – krasit će vašu kuhinju, a vi ćete imati lak pristup njihovom sadržaju. 

Moderne posude za hranu mogu biti izrađene od čvrste plastike, nehrđajućeg čelika i elegantnog stakla. Odaberite one koji odgovaraju kuhinjskom dekoru, nepropusni su i lako se čiste. Također obratite pozornost na njihovu zdravstvenu sigurnost, odnosno nedostatak štetnih tvari u sastavu koje bi mogle reagirati s prehrambenim proizvodima.

Pepco infografika Što kupiti za modernu kuhinju

Kuhinjski pribor? Ovo mora biti u vašoj kuhinji!

To su mali elementi koji određuju funkcionalnost svake kuhinje. Prilikom kompletiranja opreme iz ove kategorije birajte kuhinjski pribor od kvalitetnog i izdržljivog materijala, s ergonomskim ručkama modernog dizajna.

Evo kratkog popisa najvažnije kuhinjske opreme:

  1. Noževi – odaberite set noževa, po mogućnosti u prikladnom stalku. Set bi se trebao sastojati od najmanje 4-5 noževa, od velikog kuharskog, preko noža za kruh s nazubljenom oštricom, do malih noževa za guljenje povrća.
  2. Daske za rezanje – prilagodite ih rasporedu i individualnim potrebama. Moderne daske mogu biti izrađene od raznih materijala – drvene su izdržljive i estetske, plastične se lako čiste, a bambusove su lagane i ekološke.
  3. Žlice i kutlače – drvene su nježne prema posuđu, dok su silikonske otporne na visoke temperature i univerzalne.
  4. Cjedilo, lopatice, čekić za meso i metlice – zgodan pribor koji ne smije nedostajati u kuhinji! Nezamjenjivo za cijeđenje tjestenine, povrća i voća, sigurno premještanje pržene hrane, gnječenje krumpira i učinkovito spajanje tekućih sastojaka. Dostupni u raznim veličinama i bojama te izrađen od raznih materijala, npr. moderna kombinacija drva i silikona. 
  5. Ribeži – omogućuju jednostavno ribanje povrća, sira ili čokolade. Postoje različite ribeža koji mogu biti dizajnirani za ribanje specifičnih proizvoda ili univerzalni, opremljeni različitim površinama za ribanje.
  6. Mehaničke sjeckalice – omogućuju brzo sjeckanje povrća, začinskog bilja i orašastih plodova.

Posjedovanje ovih dodataka čini rad u kuhinji učinkovitijim i ugodnijim. 

Moderna kuhinja je ona koja je funkcionalna, estetska i u skladu s najnovijim trendovima. Njegovo uređenje mora biti promišljeno i prilagođeno individualnim potrebama korisnika. Naravno, konačni izgled moderne kuhinje ovisi o individualnim preferencijama i financijskim mogućnostima. Bez obzira na stil koji odaberemo, vrijedno je osigurati da kuhinja bude funkcionalna i estetska.