Popis sadržaja:

  1. Počnite s dimenzioniranjem
  2. Odaberite svoj stil
  3. Kako namjestiti malu kuhinju? Praktično s Pepco!
  4. Namještaj za malu kuhinju
  5. Kako urediti malu kuhinju s prozorom?

Uređenje male kuhinje ne mora biti teško. Čak i u vrlo ograničenom prostoru možete stvoriti funkcionalnu i estetsku kuhinju. Gdje započeti? Kako opremiti malu kuhinju i što treba imati na umu?

Počnite s dimenzioniranjem

Najbolji projekti započinju preciznim mjerenjem prostorije. Teško je planirati postavljanje ormara kada ne znate točne dimenzije interijera u koji će biti postavljeni. Uzmite mjernu traku i provjerite:

  • Točne dimenzije prostorije – izmjerene duž poda.
  • Dimenzije svakog od zidova – uzimajući u obzir postojeća udubljenja, ugradbene elemente kao i otvore za prozore i vrata. 
  • Visina od poda elemenata kao što su prozorska klupčica, električne utičnice i slično.

Radi praktičnosti, možete nacrtati plan prostorije i svakog od zidova ili fotografirati. Na temelju vaših mjerenja možete početi planirati svoju novu kuhinju. 

Odaberite svoj stil

Mala kuhinja može biti minimalistička, ali se može čuvati i u rustikalnoj ili modernoj estetici. Pregledajte nadahnuća na internetu i odlučite koja vam estetika najviše odgovara. Imajte na umu sljedeće:

  • Mala kuhinja ne može biti pretrpana – tako da uredni rasporedi temeljeni na zatvorenim ormarićima bolji su od onih, u kojima je većina stvari pohranjena na vrhu.
  • Rasporedi temeljeni na dvije ili tri boje dobro funkcioniraju u maloj kuhinji. Ne moraju biti svijetle nijanse pod svaku cijenu – važno je da ih nema previše. 

Svaka kuhinja može biti lijepa i funkcionalna – to je stvar dosljednosti i dobrog plana. Ako se odlučite za određeni stil, držite ga se. Posegnite za artiklima koji mu odgovaraju poput malog kuhinjskog pribora iz Pepca, a ne za artiklima s drugačijom estetikom. 

Pepco infografika o radnom trokutu u kuhinji

Kako namjestiti malu kuhinju? Praktično s Pepco!

Jedno od najfunkcionalnijih pravila za uređenje male kuhinje je načelo radnog trokuta i povezana podjela na tri zone:

  1. Zona zaliha i skladištenja.
  2. Zona za pripremu obroka i pranje posuđa.
  3. Zona za kuhanje.

U zoni za zalihe i skladištenje postavite hladnjak i namještaj opremljen policama, ladicama ili teretnim sustavima koji će vam omogućiti skladištenje svih potrebnih zaliha i predmeta vezanih za pohranjivanje. Također je mjesto za sve kutije za hranu i piće za malu kuhinju kao i razne vrste posuđa i pribora. U prostoru za pripremu i pranje hrane treba biti sudoper i eventualno perilica posuđa, kao i radna ploča za pripremu jela. U zoni kuhanja trebate štednjak, radnu ploču i bilo koju drugu opremu, poput pećnice ili mikrovalne pećnice. 

Načelo radnog trokuta navodi da je svaka od tih zona jedan od vrhova trokuta. Razmaci između njih ne smiju biti ni preveliki, ni premali. Naravno, detalji ovise o određenom interijeru.

Namještaj za malu kuhinju

Mala kuhinja s bijelim namještajem u skandinavskom stilu

Ovisno o obliku prostorije i njezinim specifičnostima, možete se odlučiti za različite aranžmane namještaja – na primjer, u obliku slova L, U ili u jednom redu. Trenutno, u studijima kuhinjskog namještaja, kao i kod stolara, možete naručiti ili kupiti namještaj koji vam omogućuje izradu kuhinjskog namještaja od poda do stropa ili nešto niže. 

S jedne strane, visoki namještaj i izgradnja cijelih zidova može se činiti preveliko. S druge strane, puna iskorištenost prostora pružit će dovoljno prostora za pohranu unatoč malim dimenzijama kuhinje. 

Da biste odabrali broj ormarića i njihovu vrstu, razmislite o tome što će točno biti pohranjeno u njima. Možda imate minimalistički pristup i koristite samo dvije posude i jednu tavu? Ili možda imate puno posuđa i želite pronaći prostor za sve njih? Odaberite namještaj za malu kuhinju, obraćajući pozornost na njegovu ergonomiju i funkcionalnost. Pokušajte iskoristiti svaki djelić prostora, ali i bez učinka preplavljivanja – dobro je odabrati gornje ormariće ispod boje zida, što ih čini mnogo suptilnijim.

Kako urediti malu kuhinju s prozorom?

Iako je kuhanje u kuhinji s prozorom definitivno ugodnije nego u kuhinji bez prozora, ovaj arhitektonski element također može biti prepreka u uređenju prostora. Ako je prozor na zidu na kojem namjeravate izgraditi kuhinju, razmislite o izradi radne površine koja će također biti prozorska klupa. Ako je prozor na bočnom zidu, pored njega možete postaviti stol ili planirati produžetak kuhinjske radne ploče, što će stvoriti prostor za ispijanje kave i jelo. 

Imajte na umu da kuhinjski prozor ne smije biti pored plinskog štednjaka. U slučaju drugih vrsta štednjaka, nema sličnih preporuka, iako se tijekom kuhanja i prženja može pojaviti prskanje, isparavanje i prskanje. Kada se u blizini štednjaka nalazi prozor, lako ga je zaprljati kao i moguće ukrase prozora, kao što su zavjesa, paravan ili roletna. 

Uređenje male kuhinje može biti prilično izazovno, ali pravi plan pomoći će vam da izbjegnete pogreške i odaberete najbolji stil i namještaj za svoj interijer.