Popis sadržaja:

 1. Tabela veličina odjeće za djecu u Pepco
 2. Tablica veličina dječje odjeće korisna je i kada odjeću kupujete na poklon
 3. Kako odabrati veličinu dječje odjeće?
 4. Izbjegavajte to pri odabiru veličine dječje odjeće!
 5. Kako čitati veličine dječje odjeće?

Imate problema s odabirom veličine dječje odjeće i dvojite koju veličinu dječje obuće odabrati? Nemojte se brinuti! Pripremili smo posebnu tablicu koja će vam pomoći da odagnate sve sumnje po ovom pitanju. 

U nastavku ćete naći i mnoge savjete koji će vam pomoći pri kupnji odjeće i obuće za djecu različitih dobnih skupina. Upamtite, međutim, da je svako dijete drugačije i da ima različite potrebe. Ono što odgovara jednoj osobi ne mora nužno odgovarati drugoj, ali… Da pređemo na stvar!

Tabela veličina odjeće za djecu u Pepco

Najbolje je i najprikladnije odabrati veličinu dječje odjeće pomoću tablice za mjerenje. Tamo ćete pronaći informacije o tome kojoj visini i dobi odgovara određena veličina odjeće. 

Međutim, imajte na umu da svako dijete može imati malo drugačiju građu. Neki su vrlo mali i, unatoč njihovoj dobi, možda će trebati odjeću i obuću manjih brojeva. Druge su više, malo zaobljenije i vrlo pokretne, pa se može dogoditi da im treba garderoba malo veća nego što to pokazuje naša tablica veličina.

Tablica veličina dječje odjeće korisna je i kada odjeću kupujete na poklon

Prikazana tablica veličina dječje odjeće vrlo je korisna ne samo za roditelje, već i za ljude koji žele odabrati odjeću, donje rublje ili cipele kao dar. Ovakvi odabiri najčešći su u slučaju poklona za posebne prigode – krštenje, rođendan, godišnjicu. Bebe se neće igrati kompliciranim igračkama, a još se ne zna koje su im omiljene boje, uzorci ili crtići. Pepco odjevni predmeti odlična su ideja za poklon!

Pepco infografika: Veličine dječje odjeće

Kako odabrati veličinu dječje odjeće?

Korištenje tablice dimenzija nije sve što vrijedi zapamtiti. Prilikom kupovine imajte na umu nekoliko važnih stvari:

 • Bebe jako brzo rastu, pa se ne isplati kupovati odjeću koja je „taman“ – pogotovo onu na poklon.
 • Mala djeca se često prljaju i njihovu odjeću treba često prati. 
 • Tablica veličina dječje odjeće samo je početna točka – uvijek uzmite u obzir stvarnu visinu i težinu vašeg djeteta. Svako se dijete razvija individualnim tempom i veličina predložena za dob ili visinu možda nije uvijek odgovarajuća.
 • Kada kupujete odjeću za malo dijete, imajte na umu da ono još raste i da treba puno presvlačenja –  dobra zabava često znači mrlje na hlačama, čarapama i majicama. 
 • Način da financijski dodatno uštedite nije samo kupnja u Pepcu, već i kupnja nešto veće odjeće – primjerice, malo preduge hlače možete podvrnuti ili čak podmetnuti kako bi ih dijete moglo dulje nositi.

Prije nego što kupite odjeću ili obuću za svoje dijete, u tablici pogledajte veličine dječje odjeće i uvjerite se da naručujete pravi proizvod. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, uvijek možete s djetetom otići na provjeru u salon Pepco.

Izbjegavajte to pri odabiru veličine dječje odjeće!

Dječak u ormaru s odjećom

Koje su najčešće pogreške pri odabiru veličine dječje odjeće? Prije svega, kupujte odjeću po mjeri za bebe i malu djecu – djeca u ovoj dobi rastu toliko brzo da vam takva odjeća već nakon nekoliko nošenja može ispasti preuska. Na koje druge pogreške trebate paziti?

Odjeća za bebu djevojčicu ili za dječaka ne smiju biti prevelike – dok je kupnja premale odjeće najčešće pogreška, kupnja preširokih gegica, može biti namjerna, no takva odjeća ne samo da je djetetu neudobna, već ga može čak i ometati ili njezinih pokreta. 

Drugo važno pitanje je sastav odjeće – to također ima veliki utjecaj na odabir prave veličine. Ako kupujete prozračne odjeća za bebe dječake ili djevojačke od 100% pamuka, morate pažljivo birati veličinu jer neće biti previše rastezljive. Kada materijal sadrži primjesu elastičnih vlakana (obično elastana), materijal će se bolje prilagoditi djetetovom tijelu. 

Odjeća i donje rublje trebaju biti pripijeni, ali ne tijesni. Slično je s cipelicama, koje, ako su nepravilno odabrane, ne samo da uzrokuju nelagodu tijekom korištenja, već također negativno utječu na učenje hodanja, strukturu djetetovog stopala i način na koji se kreće.

Kako čitati veličine dječje odjeće?

Kupnja odjeće i obuće za djecu zna biti problematična – izbor je velik, a još trebate odabrati pravu veličinu. Kada kupujete u trgovini sa svojim djetetom, možete koristiti svlačionice kako biste bili sigurni da će unaprijed odabrane veličine dječje odjeće zaista odgovarati. Kada kupujete online, koristite tablicu veličina. 

Veličine dječje odjeće malo su drugačije nego u tablici s veličinama za odrasle – u tablici nećete pronaći veličine S, M i L, već potpuno drugačije oznake. Kako?

 • Veličina – na primjer 80, 86 ili 110.
 • Uzrast – na primjer 9-12 mjeseci.
 • Visina – na primjer 74-79 centimetara. 

Neke oznake odjeće i tablice veličina mogu sadržavati svaku od ovih oznaka ili samo neke od njih. Veličine dječje odjeće lako je pročitati – samo upamtite da je broj veličine (na primjer 80) uvijek za jedan veći od preporučene maksimalne visine djeteta (u centimetrima). 

Primjerice: odjeća veličine 80 trebala bi pristajati djetetu visokom između 74 i 79 centimetara. Za dijete koje je visoko 83 centimetra isplati se kupiti odjeću veličine 86. 

Nadamo se da će vam naši savjeti i tablica pomoći u odabiru veličine dječje odjeće koja će savršeno pristajati vašem djetetu!