Popis sadržaja:

  1. Ključne pretpostavke BLW metode - neovisnost, autonomija, obiteljski obroci
  2. Prednosti primjene BLW metode kod proširenja prehrane dojenčadi
  3. BLW mora biti siguran! Kako uvoditi nove namirnice u ishrani djeteta?
  4. Kako započeti? Prvi koraci u BLW

BLW (Baby-Led Weaning) je inovativan pristup proširenju prehrane dojenčadi koji postaje sve popularniji diljem svijeta. BLW doslovno znači “odvikavanje pod vodstvom bebe” i uključuje dopuštanje bebama da same otkriju i jedu krutu hranu umjesto da ih skrbnik hrani žlicom. Ovakav stil hranjenja omogućuje djetetu kontrolu što i koliko jede, potičući ga na istraživanje različitih okusa, tekstura i oblika hrane.

Ključne pretpostavke BLW metode – neovisnost, autonomija, obiteljski obroci

Tradicionalno uvođenje čvrste hrane često uključuje hranjenje dojenčadi kašastom ili polutekućom hranom pomoću žlice. U ovom pristupu, roditelj kontrolira što i koliko dijete jede, što može ograničiti djetetovo iskustvo prehrane. BLW je odmak od ovih tradicionalnih metoda! Ovdje je dijete aktivan sudionik u obrocima, odlučujući kako o tempu i načinu prehrane, tako i o izboru namirnica koje će konzumirati. 

BLW metoda temelji se na nekoliko osnovnih principa:

  • Samostalno uzimanje hrane – glavna ideja BLW-a je omogućiti djetetu da samostalno jede čvrstu hranu. Bebe se potiču da uzimaju hranu rukama i jedu vlastitim tempom. To omogućuje razvoj motoričkih sposobnosti, ali i vježbanje senzorne integracije – djeca mogu otkriti različite teksture i okuse.
  • Kontrola djeteta – u BLW metodi dijete kontrolira koliko i što jede. Roditelji nude razne sigurne i pravilno pripremljene namirnice, no mališan je taj koji odlučuje što i koliko će jesti. Ova autonomija pomaže u razvoju sposobnosti samoregulacije apetita.
  • Sudjelovanje u obiteljskim obrocima – BLW promiče uključivanje djece u zajedničke obiteljske obroke. Umjesto da se bebama pripremaju odvojeni obroci, mališani jedu isto kao i ostatak obitelji, naravno, vodeći računa o pravilnoj pripremi hrane radi sigurnosti. Djeci treba osigurati udobnu stolicu s potrebnom zaštitom i sjedalom na odgovarajućoj visini, kao i vlastitu stolicu, tanjur i zdjelu..

Zahvaljujući tim pretpostavkama, koncept BLW savršeno se uklapa u promicanje zdravih prehrambenih navika i izgradnju pozitivnog odnosa prema hrani već u prvoj godini života bebe.

Pepco infografika o BL dodacima

Prednosti primjene BLW metode kod proširenja prehrane dojenčadi

BLW metoda donosi niz dobrobiti koje podržavaju razvoj djeteta u različitim aspektima, od motoričkog do emocionalnog i socijalnog.

Jedna od ključnih prednosti BLW metode je podrška motoričkom razvoju. Dopuštanje djeci da samostalno uzimaju hranu potiče razvoj koordinacije oko-ruka i vještina hvatanja.

Dijete uči manipulirati hranom, što pomaže u razvoju preciznosti pokreta i snage prstiju i ruku. Ova praksa ima izravan utjecaj na razvoj fine motorike, koja je važna u mnogim drugim aspektima djetetovog života, uključujući: u pisanje obliku. 

BLW omogućuje djeci da istražuju različite okuse i teksture prema vlastitim uvjetima. To djeci daje priliku eksperimentirati s raznolikom hranom, što može pomoći u razvoju raznovrsnijih preferencija okusa. Učenje o različitim teksturama hrane također potiče djetetov senzorni razvoj.

BLW metoda također podržava emocionalni i društveni razvoj. Samostalna prehrana pomaže u izgradnji neovisnosti i samopouzdanja kod djece. Zajednički obroci, u kojima dijete aktivno sudjeluje, pomažu integraciji u obitelj i razvijaju socijalne vještine. Djeca se također uče strpljenju i sposobnosti suočavanja s frustracijama koje se mogu pojaviti kada uče jesti.

BLW mora biti siguran! Kako uvoditi nove namirnice u ishrani djeteta?

Dijete koje jede BLW metodom

Uvođenje BLW metode mora biti sigurno! Provjerite je li hrana mekana i pravilno pripremljena za jelo. Važno je izbjegavati hranu koja je mala, tvrda, okrugla ili ljepljiva, jer može predstavljati opasnost od gušenja. Malo dijete uvijek treba biti pod nadzorom odrasle osobe dok jede. Vrijedi kupiti dječji pribor za hranu, koji će prve obroke vaše bebe učiniti privlačnijim. 

Prilikom posluživanja hrane obratite pozornost na njihovu veličinu i oblik. Idealni su dugi komadi koji se lako hvataju i koje vaša beba može lako držati i gristi. Također bi trebali biti dovoljno veliki da ih dijete može udobno i čvrsto držati i zatim staviti u usta, ali u isto vrijeme dovoljno meki da ih se lako žvače i guta.

Higijena i čistoća pri jelu jednako su važni. Redovito čistite djetetove ruke i lice, kao i površine i igračke koje mogu doći u dodir s hranom. Održavanje prostora za jelo čistim pomaže u sprječavanju širenja bakterija i održava zdravo okruženje za vašeg malog istraživača okusa.

Kako započeti? Prvi koraci u BLW

Počeci mogu biti teški i puni izazova. Zasigurno će od roditelja zahtijevati puno strpljenja i otvorenosti prema bebinim potrebama. Kako predstaviti BLW?

  1. Odabir prave hrane za početak – počnite s mekim voćem i povrćem poput kuhane mrkve, banane ili avokada. Birajte hranu koju je lako uhvatiti i koja je sigurna za vašu bebu.
  2. Potičite dijete da proba novu hranu – dopustite djetetu da istražuje hranu, nemojte ga pritiskati da jede. Budite strpljivi i dopustite djetetu da istražuje hranu svojim tempom.
  3. Prepoznavanje signala gladi i sitosti – promatrajte bebu kako biste shvatili kada je gladna, a kada sita. Nekontrolirano veselje pri pogledu na hranu (dijete je gladno, želi jesti) ili okretanje glave od zdjele ili tanjura (dijete je sito, ne želi jesti) – to su signali koje treba prepoznati i poštivati.

Na koje se izazove i potencijalne neugodnosti trebate pripremiti? Prije svega, na… nered – prihvatite ga kao dio važnog procesa učenja vaše bebe. Koristite posuđe, jastučiće i prostirke za stolice koje se lako čiste. Što učiniti ako dijete ne želi jesti? Nikada i nikako nemojte tjerati bebu da jede na silu. Ponudite raznoliku hranu i dopustite djetetu da odluči što će i koliko jesti. Važno je napomenuti da se BLW može slobodno kombinirati s dojenjem ili hranjenjem na bočicu.