Popis sadržaja:

  1. Gdje početi uređivati balkon?
  2. Kako urediti balkon?
  3. Dodaci koji dobro dođu na balkonu
  4. Kako urediti mali balkon u stambenoj zgradi?
  5. Kako urediti uski balkon?
  6. Veliki balkon ili terasa – kako urediti veliki prostor po povoljnoj cijeni?

Mnogi ljudi koji su odabrali živjeti u gradu sanjaju o zelenom mjestu za opuštanje. Uz malo dobre volje i uz pomoć pribora dostupnog u Pepco trgovinama, možete stvoriti zamjenu za vlastiti vrt na balkonu u zgradi! Odakle početi i kako urediti balkon kako bi postao ugodan prostor za opuštanje?

Gdje početi uređivati balkon?

Većina stanova ima dodatne vanjske površine, kao što su balkoni, terase, lođe, pa čak i mali vrtovi. Svaki od tih prostora može se urediti tako da postane idealno mjesto za opuštanje. Ključ uspjeha u uređenju balkona je dobra ideja, pravilan raspored prostora i promišljeni dodaci. 

Počnite uređivati svoj balkon na sljedeći način:

  • Njegovo precizno mjerenje.
  • Razmislite o tome koji stil uređenja vam se najviše sviđa. 
  • Definirajte svoje potrebe i očekivanja. Razmislite treba li vaš balkon služiti kao zelena blagovaonica ili želite tamo provesti lijena popodneva s knjigom? 
  • Obratite pozornost na stupanj sunčeve svjetlosti na balkonu i njegovu izloženost smjerovima svijeta. O tim će pitanjima ovisiti koje cvijeće možete odabrati za svoj balkon. 

Uz točne dimenzije balkona i određeni cilj (na primjer, želja za stvaranjem blagovaonice na balkonu ili mjesto za odmor za dvije osobe), možete poduzeti akciju. 

Kako urediti balkon?

Raspored balkona u zgradi ovisi o njegovoj veličini, individualnim potrebama, financijskim mogućnostima i, prije svega, kreativnosti vlasnika stana. Vješto razvijen može postati jedno od najvažnijih mjesta u stanu, omogućujući izravan kontakt s prirodom.

Na prvom mjestu:

  • Vodite računa o podu i zidovima
    Mnogi se pitaju što staviti na pod na balkonu. Izbor obično pada na pločice – ali one mogu uzrokovati probleme. Kako biste smanjili rizik od problema kao što je klizavost, odaberite kameni materijal otporan na smrzavanje i koji je neklizajući. A na balkonu umjesto pločica? Možete odabrati površinu od umjetne trave, ali i kamenu oblogu ili  kompozitni pod. Imajte na umu da su površina i zidovi pozadina cijelog rasporeda.
  • Odaberite namještaj
    Osnovni i najvažniji element balkonske opreme je udoban namještaj za sjedenje. To mogu biti fotelje, stolice, taburei ili sjedala od paleta. Za spremanje opreme za balkon, kao i jastuka za stolice te limenki za zalijevanje, trebat će vam i ormarić za balkon ili polica za knjige. Ako ne možete zamisliti ljetne dane bez sunčanja, posegnite i za ležaljkom na balkonu – može se sklopiti tako da ne zauzima prostor kada je ne koristite.
  • Iskoristite biljke
    Cvijeće za balkon nisu samo geranije i surfini, već cijeli niz cvjetnica i zelenih biljaka. Ovisno o tome je li vaš balkon sunčan ili sjenovit, možete posegnuti za ružama, funki, lavandom, četinarima, ukrasnim travama i mnogim drugim biljkama. Usput, odaberite kutije za balkon koje se mogu postaviti ili objesiti na ogradu. S druge strane, samostojeće tegle za balkon u različitim veličinama izgledaju sjajno na podu, ali i postavljeni na policu za knjige ili cvjetnjak. 
  • Odaberite dodatke
    Potražite predmete poput otirača za balkon, jastuka za stolice i rasvjetnih tijela poput svjetiljki.

Pepco infografika na balkonskim dodacima

Dodaci koji dobro dođu na balkonu

Što je doista korisno za balkon, a što se može izostaviti? Sigurno neće škoditi imati suncobran, jedro ili tendu za sunčanje – pogotovo kada je balkon jako sunčan. Također su korisni balkonski jastuci, zahvaljujući kojima sjedenje na stolicama i ležaljkama za sunčanje postaje mnogo udobnije. U hladnijim danima ili navečer, topla deka također će vam dobro doći. U Pepco asortimanu pronaći ćete deke i prekrivače za krevet mekane baš za balkon!

Kako urediti mali balkon u stambenoj zgradi?

Mnogi balkoni u gradskim stambenim zgradama imaju malu površinu, što učinkovito odvraća vlasnike od pokušaja da ih pretvore u mjesta za opuštanje. U međuvremenu, mali balkon može biti ne samo udoban i jednostavan za uređenje, već se i lako održava čistim.

Kako urediti mali balkon kako bi izgledao prostrano?

  • Odaberite  svijetle boje, sklopivi ili višenamjenski namještaj.
  • Pažljivo odaberite svoje biljke – svaka biljka za mali balkon mora biti promišljena kupnja. Odaberite vrste koje ne zauzimaju puno prostora i mogu stvoriti zeleni zid. 
  • Prilikom kupnje pribora odaberite dosljednu estetiku – na primjer, posegnite za istim ili vrlo sličnim balkonskim navlakama, kako ne biste stvorili dojam kaosa.

Mali balkon može biti kvadratan, ali postoje i vrlo uski balkoni – jesu li također jednostavni za uređenje?

Kako urediti uski balkon?

Uski, mali balkon u stambenoj zgradi, moderno uređen.

Uređenje izduženog balkona ne mora biti teško! Samo posegnite za promišljenim namještajem, priborom i dodacima.

Koji namještaj odabrati za uski balkon?

  • Sklapanje – na primjer, stol pričvršćen na zid, koji će djelovati kao stol, može imati sklopivu strukturu, koja će vam omogućiti da dobijete dodatni prostor kada ga ne koristite.
  • Mobilni – usredotočite se na lagani namještaj koji se lako pomiče kada je to potrebno.
  • Višenamjenski – jeste li znali da se balkonske kutije od drva mogu uspješno koristiti ne samo za spremanje jastuka, već i kao stol ili sjedalo?

Sav potreban pribor za vaš balkon možete pronaći u ponudi Pepco trgovine.

Veliki balkon ili terasa – kako urediti veliki prostor po povoljnoj cijeni?

Prostrana terasa nudi velike mogućnosti rasporeda. Istodobno, mnogi vlasnici velikog balkona ili terase boje se ogromnih troškova takvih aranžmana. Samo posjetite Pepco i uvjerite se da lijepe stvari za balkon ne moraju biti skupe. 

Prilikom uređenja velikog balkona ili terase:

  • Imajte na umu da je ovaj prostor prirodni produžetak stana, pa se njegova oprema i karakter trebaju odnositi na dizajn interijera.
  • Ne morate posezati za kompaktnim, sklopivim ili višenamjenskim namještajem. U velikom prostoru savršeni su veći i udobni dnevni boravci, koji uključuju kauč, fotelje i stol (izrađen od materijala otpornih na nepovoljne vremenske uvjete). 

Točka na “i” u rasporedu svakog balkona ili terase također je njegova rasvjeta. Posegnite za svjetiljkama različitih veličina, koje osvjetljavaju tamu u večernjim satima prirodnim, toplim svjetlom.