Popis sadržaja:

  1. Osnove zdrave prehrane – što trebate znati! 
  2. Zdrava prehrana prilagođena raznim potrebama
  3. Prehrana djece i adolescenata – ulaganje u zdrav razvoj
  4. Zdrava prehrana za odrasle - prevencija bolesti i održavanje tjelesne težine
  5. Prehrana za starije osobe – očuvanje energije i vitalnosti
  6. Kako planirati obroke?

Što je zdrava prehrana? To je način prehrane koji tijelu osigurava sve potrebne hranjive tvari, vitamine i minerale, a istovremeno održava raznolikost u odabranim proizvodima. Važnost zdrave prehrane za cjelokupno zdravlje je neosporna! Pravilno uravnotežena prehrana ima pozitivan učinak, između ostalog: na naše blagostanje, sposobnost koncentracije i mentalnu ravnotežu. 

Osnove zdrave prehrane – što trebate znati! 

Zdrava prehrana temelji se na pravilnom uravnoteženju dnevne prehrane koja treba osigurati odgovarajuće omjere esencijalnih nutrijenata. Ključni aspekt je osigurati tijelu sve što mu je potrebno za pravilno funkcioniranje, a pritom izbjegavati višak ili manjak bilo kojeg elementa. 

Makronutrijenti su temelj svake dijete! 

  • Proteini – neophodni za izgradnju i regeneraciju mišića, kožnog tkiva te proizvodnju hormona i enzima. Dobri izvori proteina uključuju meso, ribu, mliječne proizvode, jaja, kao i mahunarke, orašaste plodove i sjemenke.
  • Ugljikohidrati – glavni izvor energije za tijelo. Vrijedno je birati složene ugljikohidrate, kao što su proizvodi od cjelovitih žitarica te voće, povrće i mahunarke, koji također pružaju vlakna za potporu probavi.
  • Masti – važne za zdravlje mozga, srca i zglobova. Birajte zdrave masnoće poput onih koje se nalaze u ribi, avokadu, orašastim plodovima, sjemenkama i maslinovom ulju.

Mikronutrijenti su vitamini i minerali koji su potrebni u manjim količinama, ali su ključni za mnoge životne procese i imunološki sustav. Zdrava prehrana treba sadržavati raznovrsno voće i povrće, koji su bogati izvori ovih sastojaka.

Hidratacija je jednako važna kao i odabir prave prehrane. Voda je neophodna za pravilno funkcioniranje tijela, podržavajući, između ostalog: probavu i uklanjanje toksina. Preporuča se piti najmanje 2 litre vode dnevno, iako potrebe mogu varirati ovisno o individualnim potrebama, tjelesnoj aktivnosti i klimatskim uvjetima.

Zdrava prehrana prilagođena raznim potrebama

Prehrambene potrebe mogu varirati ovisno o dobi i zdravstvenom stanju. Pravilna prehrana podupire razvoj u mladosti i pomaže u održavanju zdravlja i vitalnosti kasnije u životu.  

Pepco infografika „Osnovi zdrave prehrane“

Prehrana djece i adolescenata – ulaganje u zdrav razvoj

Za djecu koja su u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja ključno je osigurati dovoljno kalorija i uravnoteženih nutrijenata. Prehrana treba biti bogata bjelančevinama za pravilan razvoj mišića i kostiju, ugljikohidratima kao izvorom energije te zdravim masnoćama koje su važne za razvoj mozga. Također je važno osigurati vitamine i minerale, osobito kalcij (ključ za jake kosti) i željezo (podržava mentalni razvoj). Voće i povrće trebali bi biti važan dio prehrane, osiguravajući bitne vitamine, minerale i vlakna.

Zdrava prehrana za odrasle – prevencija bolesti i održavanje tjelesne težine

Prehrana odraslih treba omogućiti održavanje zdrave tjelesne težine, prevenciju kroničnih bolesti i osigurati energiju potrebnu za suočavanje sa svakodnevnim izazovima. Pravilno uravnotežena prehrana trebala bi se sastojati od voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih izvora proteina i zdravih masti. Ograničenje prerađene hrane, proizvoda s visokim udjelom masti i šećera može pomoći u prevenciji bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta karcinoma. Redovito jesti i kontrolirati porcije može pomoći u održavanju zdravog metabolizma.

Prehrana za starije osobe – očuvanje energije i vitalnosti

Metabolizam starijih osoba usporava se i sposobnost apsorpcije nekih hranjivih tvari može se smanjiti. U tom razdoblju važno je prehranu prilagoditi promjenjivim potrebama organizma. Starije osobe će možda trebati više proteina za održavanje mišićne mase i snage i manje kalorija kako bi izbjegle dobivanje kilograma. Prehrana bogata vlaknima pomoći će u održavanju zdrave probave. Vrijedno je pripaziti i na dostatnu hidrataciju jer se s godinama osjećaj žeđi smanjuje.

Kako planirati obroke?

Mlada žena na dvosjedu jede voćnu salatu

Planiranje zdravih obroka ključno je za održavanje uravnotežene prehrane, a možda je i lakše nego što mislite! 

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći organizirati i pripremiti zdrave obroke za svaki dan:

  1. Planirajte obroke za cijeli dan/tjedan – ovaj pristup vam omogućuje da izbjegnete spontano posezanje za manje zdravim opcijama kada vam nedostaje vremena za kuhanje.
  2. Kupovina s popisom stvari – stvaranje popisa za kupnju na temelju planiranog jelovnika olakšava pripremu obroka i pridržavanje zdravog plana.
  3. Pripremite obroke unaprijed – neka jela možete pripremiti unaprijed, to vam štedi vrijeme i znači da uvijek imate zdravu opciju pri ruci.

Pobrinite se da imate pristup  solidnim kutija za hranu, koji olakšavaju spremanje i prenošenje gotovih jela. Širok izbor modernih posuda i boca pronaći ćete u Pepcu. 

Provjerite je li vaša prehrana raznovrsna. Uvođenjem raznih vrsta povrća, voća i proizvoda od cjelovitih žitarica osigurat ćete svom tijelu sve potrebne hranjive tvari, a zdrava prehrana neće biti dosadna!