Popis sadržaja:

  1. Moderan dizajn kuhinje – kako ukrasiti kuhinju u modernom stilu?
  2. Mala kuhinja? To nije problem! Funkcionalni dizajn male kuhinje
  3. Ukrašavanje dnevnog boravka kuhinjom – kako to uraditi ispravno?
  4. Kuhinjski pribor – dekoracija prozora i prozorskih klupa u kuhinji
  5. Dekoracija kuhinjskog prozora
  6. Dekoracija kuhinjskih prozorskih klupa

Kuhinja je srce kuće – mjesto gdje pripremamo obroke, sastajemo se obitelji i provodimo vrijeme u razgovoru. Stoga je vrijedno voditi brigu o svom dekoru na takav način da nije samo funkcionalan, već i estetski i ugodan. U našem članku naći ćete neke ideje za moderano ukrašavane kuhinje i dodatke koji mogu dodati šarm svakom interijeru. 

Moderan dizajn kuhinje – kako ukrasiti kuhinju u modernom stilu?

Dizajn moderne kuhinje odlikuje se jednostavnošću, minimalizmom i elegancijom. Dominiraju čiste linije, glatke površine i neutralne boje kao što su bijela, siva i crna. U modernim kuhinjama često se koriste materijali poput nehrđajućeg čelika, stakla i kamena.

Želite li da vaš kuhinjski dizajn bude moderan? Imajte na umu sljedeće: 

  • Odaberite namještaj s jednostavnim oblicima i glatkim prednjim stranama, po mogućnosti bez ručki – uporaba sustava push-to-open osigurat će ujednačenu površinu ormarića.
  • Moderne kuhinje trebaju biti dobro osvijetljene. Osvijetljene radne ploče i elegantna viseća svjetla iznad kuhinjskog otoka savršeno su rješenje.
  • U modernoj kuhinji kućanski aparati ne bi trebali biti samo funkcionalni, već i estetski. Odaberite modele za izgradnju ili klađenje na uređaje s jednom markom, s ravnim frontovima. 

Mala kuhinja? To nije problem! Funkcionalni dizajn male kuhinje

Mala kuhinja zahtjeva više pažnje, jer treba biti funkcionalna i istovremeno estetska. Nekoliko pametnih rješenja može značajno poboljšati udobnost korištenja takvog prostora. Upotreba svijetlih boja na zidovima i svijetlih i sjajnih prednjih strana namještaja učinit će kuhinju većom i prostranijom. Također je vrijedno odabrati namještaj koji ima više od jedne namjene, kao što su sklopivi stolovi ili gornji dijelovi na izvlačenje, što vam omogućuje uštedu prostora i povećanje funkcionalnosti. Osim toga, pobrinite se za odgovarajuću količinu prostora za pohranu korištenjem bilo kojeg slobodnog prostora, na primjer postavljanjem polica iznad vrata ili kutnih ormara. Zahvaljujući tim rješenjima, mala kuhinja može postati udobno i elegantno mjesto za kuhanje i provođenje vremena.

Pogledajte trenutnu Pepco ponudu u kategoriji ukrasa i odaberite dodatke svojoj kuhinji!

Pepco infografika o kuhinjskim ukrasima

Ukrašavanje dnevnog boravka kuhinjom – kako to uraditi ispravno?

Kombiniranje dnevnog boravka s kuhinjom popularno je rješenje u modernim domovima koje stvara otvoren i prostran prostor. Takav raspored zahtjeva koherentno uređenje obje prostorije kako bi cjelina bila skladna i funkcionalna. 

Iznimno je važno održavati usklađenost boja između kuhinje i dnevnog boravka. Upotreba sličnih boja i materijala u obje prostorije pomoći će u stvaranju jedinstvenog prostora. Na primjer, ako u vašoj kuhinji dominiraju bijeli ormarići i svijetle drvene radne površine, dobra je ideja nastaviti s istim nijansama u vašem dnevnom boravku odabirom namještaja i pribora u sličnim bojama. 

Različiti izvori svjetlosti, kao što su stropna svjetla, zidna svjetla i stolne svjetiljke, omogućuju vam da prilagodite osvjetljenje svojim potrebama i raspoloženju, istovremeno naglašavajući različite funkcije svake zone. U kuhinji, savršeno rješenje su viseća svjetla iznad kuhinjskog otoka, koja pružaju odgovarajuću radnu rasvjetu. Rasvjeta točke iznad radne ploče u kuhinji pružit će funkcionalnost pri pripremi jela, a zidna svjetla u dnevnom boravku mogu stvoriti ugodnu atmosferu, pogodnu za opuštanje. 

Kuhinjski pribor – dekoracija prozora i prozorskih klupa u kuhinji

Vintage kuhinja s velikim prozorima

Pravilno odabrani kuhinjski dodaci mogu kuhinji dati jedinstven karakter i učiniti je ugodnijom. Šarene krpe, jastuci za stolice ili ukrasne salvete mogu dodati toplinu i boju vašoj kuhinji. Elegantne daske za rezanje, šareni spremnici za začine ili elegantni kuhinjski pribor nisu samo praktični, već i dekorativni. Uokvirene slike ili plakati s kulinarskim motivima također mogu biti zanimljiv dekorativni dodir. Također bi bilo dobro postaviti ga u strateška mjesta kuhinje tepisi i prostirke

Dekoracija kuhinjskog prozora

Prozor u kuhinji važna je točka koja može značajno utjecati na atmosferu interijera. Pravilno raspoređen, može postati središnja ukrasna točka cijele prostorije.

  • Zavjese – odaberite lagane, prozračne materijale koji propuštaju puno prirodnog svjetla. Čipkaste zavjese ili suptilni paravani u svijetlim bojama bit će savršene.
  • Rolete i sjenila – Rimske rolete ili drvene rolete su elegantno i praktično rješenje. Omogućuju podešavanje količine svjetlosti koja ulazi u prostoriju.

Dekoracija kuhinjskih prozorskih klupa

Prozorska klupa u kuhinji može obavljati mnoge funkcije – od mjesta za pohranu do mjesta za postavljanje ukrasa. Što možete staviti na kuhinjsku prozorsku klupu? 

  • Lonci s začinskim biljem  dodat će svježinu i boju vašoj kuhinji. Bilje također može biti praktičan dodatak kuhanju. Odaberite lonci i poklopci za cvijećekoji će skladno nadopuniti vaš kuhinjski dekor.
  • Svijeće, okviri za fotografije ili ukrasne kutije za sitnice mogu učiniti prozorsku klupu privlačnijom.
  • Prozorska klupa može se koristiti kao dodatni prostor za pohranu, između ostalog, začina, kuharica ili drugih malih predmeta.

Dekor kuhinje i njezini ukrasi imaju ogroman utjecaj na atmosferu i funkcionalnost ove važne prostorije. Bilo da imate malu kuhinju ili prostrani dnevni boravak s kuhinjom, pravilno odabrani dodaci i ukrasi iz Pepco trgovine mogu učiniti unutrašnjost ugodnijom i elegantnijom. Pobrinite se da vaš kuhinjski dizajn odražava vaš stil i potrebe, stvarajući prostor u kojem ćete uživati u provođenju vremena.