Umijeće aranžiranja pribora za jelo
Popis sadržaja:
U svijetu bontona za stolom umijeće aranžiranja pribora za jelo nije samo stvar tradicije, već i izraz poštovanja i brige za goste. Vješt raspored posuđa i pribora za jelo na stolu ključan je za stvaranje prave atmosfere tijekom obroka, od svakodnevnih večera do elegantnih zabava.
Ovaj vodič će vas upoznati s principima i tehnikama slaganja pribora za jelo, ističući njihovu važnost u stvaranju estetske i funkcionalne postavke stola. Naučite tajne umjetnosti kako biste svoje zabave i gala večere učinili profinjenijima i elegantnijima.
Slaganje pribora za jelo može izgledati kao dječja igra, a zapravo i nije problem kada na stol želimo staviti samo nož, vilicu i žlicu. Međutim, komplikacije nastaju kada trebate postaviti stol na kojem će biti posluženo više jela. Poznavanje pravila prema kojima treba staviti pribor za jelo na stol dio je savoir vivre.
Savoir vivre i aranžiranje pribora za jelo
Savoir-vivre je skup pravila lijepog ponašanja i bontona koji se smatraju prikladnim u određenom društvu. To je kodeks ponašanja u raznim životnim situacijama, od društvenih interakcija, preko ponašanja za stolom, do službenog bontona.
Slaganje pribora za jelo jedan je od aspekata savoir-vivre, posebno uočljiv u kontekstu bontona za stolom. Pravilan raspored pribora za jelo na stolu od velike je važnosti u kulturi blagovanja. Ovo umijeće uključuje sposobnost pravilnog rasporeda noževa, vilica, žlica i drugog stolnog pribora ovisno o vrsti obroka koji se poslužuje i formalnosti prilike. Uobičajeno je da se pribor za jelo slaže određenim redoslijedom, obično izvana prema sredini, ovisno o redoslijedu posluženih jela. Ovakav raspored gostima olakšava korištenje odgovarajućeg pribora za jelo za pojedine dijelove obroka, a estetici stola dodaje eleganciju i red.
U kontekstu savoir-vivre, aranžiranje pribora za jelo nije samo praktičan aspekt posluživanja jela, već i oblik društvene komunikacije, izražavanje poštovanja prema gostima i obraćanje pažnje na detalje. Riječ je o vještini koja pomaže u stvaranju ugodne atmosfere tijekom zajedničkih obroka, a odražava i kulinarsku kulturu i tradiciju. Naučite kako složiti pribor za jelo da ne biste napravili društveni promašaj.
Kako složiti pribor za jelo?
Bez obzira na prigodu, vrijedi obratiti pozornost na način na koji je pribor za jelo posložen na stolu. Ako ne znate odakle početi, pogledajte nekoliko pravila koja će vam sigurno dobro doći u budućnosti.
Što treba zapamtiti? Prije svega, većina ljudi su dešnjaci, pa nož stavljamo s desne strane, najbliže tanjuru, a vilicu s lijeve. S desne strane, iza noža, u prvi plan stavljamo žlicu za juhu, a još dalje, s vanjske strane, pribor za predjelo. Stoga vilica uvijek leži s lijeve strane tanjura, sa zupcima prema gore. Oštrica noža uvijek je usmjerena prema tanjuru.
Kako bismo lakše zapamtili kako složiti pribor za jelo, valja znati da njihov redoslijed ovisi o tome koje je jelo prvo posluženo – priborom za jelo uvijek posežemo izvana prema unutra.
Kako postaviti pribor za jelo za desert?
Sigurno ste više puta pozvali goste na desert. U ovom slučaju također postoje posebna pravila koja određuju kako je pribor za jelo raspoređen. Ali krenimo s nekim osnovnim informacijama. Pribor za jelo za deserte uključuje: žlice za kavu, vilice za kolače, noževe za voće, lopatice za kolače i drugi pribor ovisno o desertu koji se poslužuje.
Ako se poslužuje tipičan desert koji se može jesti vilicom ili žlicom, postaviti pribor za jelo na stolu neće biti teško:
- Žlicu treba postaviti iznad tanjura, a glavu okrenuti udesno.
- Vilica se stavlja ispod nje, a njeni zupci trebaju biti usmjereni ulijevo.
Važni su sastanci za stolom. Tempo života znači da obiteljski obroci postaju najbolja, ako ne i jedina prilika za miran razgovor. Isto izgleda situacija i s prijateljima. Takav trenutak zaslužuje poseban ambijent, koji svakako možete stvoriti uz pomoć proizvoda koje možete pronaći u Pepco trgovini.
Kako posložiti pribor za jelo nakon jela?
Osim što morate znati posložiti pribor za jelo na stolu, vrijedi znati i kako posložiti pribor za jelo nakon jela. Ova informacija je posebno korisna u restoranima, gdje način na koji je pribor za jelo raspoređen može biti signal osoblju da da se tanjur može odnesti.
Kako posložiti pribor za jelo na tanjur kada na trenutak prestanemo jesti, a kako kada je jelo gotovo?
- Ako želite nastaviti obrokom, stavite pribor za jelo na tanjur tako da se križa.
- Ako ste s jelom gotovi i osoblje može ukloniti tanjur, pribor za jelo treba postaviti paralelno jedan s drugim s ručkama usmjerenim na “5:20”.
Kao što vidite, čak i stavljanje pribora za jelo na tanjur tijekom obroka može biti način komunikacije s osobljem – posebno u restoranu ili tijekom elegantnih prijema. Međutim, ta se pravila ne smiju pridržavati u bistroima ili kafićima.
Je li moguće moguće posložiti pribor za jelo na ubrus i kako? Ovo pitanje postavljaju mnogi ljudi koji ne žele pogriješiti u restoranu ili na zabavi. No, pravilo je sljedeće: pribor za jelo uopće ne treba stavljati na salvetu kada je već u upotrebi. Nije elegantno stavljati prljave žlice ili vilice na salvetu ili stolnjak.
Kakav pribor za jelo kupiti za dom?
Čak i u kući u kojoj žive 3-4 osobe, uvijek je dobra ideja imati veći komplet pribora za jelo Zašto? U slučaju da nas posjete prijatelji ili obitelj. Dodatni broj vilica, noževa ili žlica također je koristan kada suđe peremo samo jednom dnevno, a ne redovito. Imati veći set pribora za jelo jednostavno je praktično na mnogo načina!
Ako želite kupiti pribor za jelo za svoj dom, svakako uzmite u obzir nekoliko stvari:
- Stil koji volite – lako možete pronaći i minimalistički i retro pribor za jelo, s drvenim ručkama i mnoge druge verzije. Sve to, naravno, u Pepcu!
- Bez obzira na vaš budžet – lijep pribor za jelo ne mora biti skup. No, to ne mijenja činjenicu da se s kupnjom isplati odlučiti koliko novca možete potrošiti u tu svrhu.
- Hoće li se pribor za jelo prati ručno ili u perilici posuđa – to će odrediti hoće li odabrani model pribora za jelo biti prikladan.
Kada kupujete pribor za jelo, razmislite trebaju li u vašem setu biti osnovni predmeti kao što su žlice, vilice, noževi i žličice ili se u njemu nalaze i predmeti poput lopatice za kolače, žlice za salatu i mnoge druge. Iako se većina dodatnog pribora za jelo uglavnom koristi tijekom okupljanja u većim grupama, vrijedi ga imati i znati rasporediti pribor za jelo na stolu.
Umijeće aranžiranja pribora za jelo nije samo vještina, već i oblik umjetnosti koji svakom slavlju daje eleganciju i sofisticiranost. Učenjem i primjenom pravila bontona za stolom možemo ne samo impresionirati svoje goste, već i stvoriti ugodnu atmosferu tijekom obroka. Podsjetimo, prikladan raspored pribora za jelo i posuđa na stolu nije samo stvar estetike, već i izraz poštovanja i brige za dobrobit gostiju.
U Pepcu smo usmjereni na pružanje praktičnih znanja koja će svakome omogućiti da postane majstor u umjetnosti aranžiranja pribora za jelo, bez obzira na prigodu. Pozivamo vas da istražite našu ponudu i otkrijete nove načine kako unaprijediti svoje vještine ponašanja za stolom.
Zašto vrijedi kupovati u Pepcu?