Popis sadržaja:

  1. Što ponijeti na piknik za jelo i piće?
  2. Organizacija piknika

Opuštajući piknik prekrasna je vizija koja se može ostvariti u vlastitom vrtu, u parku ili na šumskoj čistini. Bez obzira gdje želite organizirati piknik, svakako pripremite nekoliko delicija. Koju hranu i piće ponijeti na piknik? I što još može biti korisno?

Što ponijeti na piknik za jelo i piće?

Obrok za piknik ne mora biti previše razrađen, ali ne smije biti ni previše običan – uostalom, piknik je atrakcija koja se uglavnom temelji na hrani na otvorenom. 

Recepti za piknik:

  • Sendviči, peciva ili bageti – možete ih pripremiti kod kuće i pakirati samo u košaru za piknik. To mogu biti jednostavni sendviči sa zelenom salatom, šunkom, sirom i rajčicom, kao i sofisticirani baget s humusom, klicama i avokadom. Kvaliteta proizvoda (kruh treba biti svjež) i dobri sastojci su važni. 
  • Tortilje – genijalna hrana za piknik zbog svoje jednostavnosti. Pripremite ih unaprijed i ponesite sa sobom. Tortilju možete napraviti od biljnog sira, lososa i hrskave salate. Druga ideja je tortilja premazana ajvarom, punjena prženim komadima kobasica i kimchijem. Treća opcija je tortilja s piletinom na žaru, umakom od češnjaka i mješavinom salata. 
  • Tanjur pun grickalica – na primjer od različitih vrsta sireva, suhomesnatih proizvoda, orašastih plodova i raznih drugih dodataka poput maslina, cherry rajčica i kiselih krastavaca. 
  • Paste i umaci s predjelima – unaprijed pripremite hummus, tzatziki i guacamole. Uzmite sa sobom i narezano povrće (papriku, celer, oguljenu mrkvu) i grissini štapiće, nachose i druge proizvode koji se mogu umočiti u umake i umake. 
  • Limunada ili voćni čaj – nezamjenjiv tijekom ljetnih izleta. Najbolje je da limunadu i čaj pripremite sami i ponesete sa sobom u bocama ili posebnoj posudi sa slavinom. Sve što vam je potrebno za pripremu limunade je nekoliko limuna, voda i šećer. Limete možete koristiti i za razne namjene. Skuhajte čaj od omiljenog bilja ili iz vrećice, a zatim mu dodajte voćni sok. 
  • Kava – možete je ponijeti sa sobom u termosici, tako da ne izgubi pravu temperaturu.
  • Gazirana pića i voćni sokovi – mogu biti lijepa promjena na pikniku. Tradicionalne orandžine, tonici i pjenušci različitih okusa savršeno gase žeđ, a voćni sokovi pružaju vitamine i hranjive tvari.

Sva jela za piknik najbolje je pripremati kod kuće. Oni su savršeni za ovu ulogu staklene kutije za hranu i piće od Pepco.

Organizacija piknika

Košara za piknik za romantičnu večeru na plaži uz rijeku

Uspješna zabava na otvorenom ovisi o mnogim stvarima. Vrijeme može biti presudno, ali jednako je važno odabrati prikladno mjesto, datum i ponijeti najpotrebnije stvari sa sobom. 

Prilikom planiranja piknika ne zaboravite:

  • Provjerite vremensku prognozu – unaprijed, kao i dan prije piknika.
  • Odabir pravog mjesta – piknici nisu dopušteni svugdje. Pobrinite se da to nije zabranjeno u parku ili šumi u koju idete. 
  • Pakiranje stvari koje trebate – piknik nije samo dobra hrana!

Pepco infografika o piknik zabavi

Što ponijeti na piknik (osim hrane)?

  • Deka – teško je zamisliti piknik bez deke. To može biti posebna deka za piknik koja će biti otporna na vlagu i prljavštinu. Ako je nemate, i pronađite odgovarajuće deke i prekrivači za krevet  – po mogućnosti u tamnijoj boji.
  • Posuđe i pribor za jelo – vanjski uvjeti ne znače odustajanje od udobnosti. Da bi obrok na otvorenom doista podsjećao na piknik, vrijedi ga poslužiti na tanjuru. Ako odaberete jednokratno posuđe, odaberite biorazgradivo!
  • Salvete – nezgode pri jelu događaju se čak i najopreznijim ljudima, pa je uvijek vrijedno imati salvetu za brisanje usta, obraza ili ruku. 
  • Kanta za smeće ili vreća za smeće – to je vrlo važno jer možda nema kante za smeće na otvorenom ili će biti prepuna. 
  • Stolnjak – ako želite izvrsniji piknik, ponesite sa sobom vanjski stolnjak. Moći ćete ga staviti na deku i tako podijeliti prostor na jedan za sjedenje i jedan za posluživanje obroka. 

Mnogi se pitaju jesu li košare za piknik doista praktične i potrebne. Naravno, sve ovisi o modelu takve košare i njenom kapacitetu i sadržaju. Neke su bez ikakve unutarnje opreme, ali većina ima i integrirane pretince ili držače za tanjure i pribor za jelo – ti su predmeti često uključeni u košaru za piknik. 

Ako volite organizirati piknike i često izlaziti, košara za piknik, pravilno odabrana deka, spremnici za hranu i ovakvi dodaci zasigurno će vam dobro doći. Srećom, njihove cijene ne moraju biti visoke.