Popis sadržaja:

  1. Organizacija ormara u kuhinji - praktična podjela na zone
  2.  Ideje za organizaciju kuhinje vrijedne pažnje - pravilo kuhinjskog trokuta
  3. Odabir i organizacija ladica u kuhinji 
  4. Načini za praktično korištenje ladica u kuhinji
  5. Ideje za urednu kuhinju
  6. Pospremanje kuhinjskih ormara i organiziranje smočnice

Dobra organizacija u kuhinji temelj je ne samo reda, već prije svega ergonomskog rada tijekom svakodnevne pripreme obroka za cijelu obitelj. Što trebate zapamtiti kada organizirate svoju kuhinju? 

Organizacija ormara u kuhinji – praktična podjela na zone

Osnovna načela organizacije kuhinje uključuju precizno planiranje funkcionalnih zona. Njihova veličina ovisi o veličini prostorije, ali u svakoj kuhinji vrijedi odvojiti zone: skladištenje i pripremu hrane, kuhanje i pranje posuđa. Što trebaju sadržavati?

  • Zona pranja: uključuje ormarić sa sudoperom i eventualno perilicu posuđa. U ormariću sa sudoperom vrijedi napraviti mjesta za kantu za otpatke i osnovna sredstva za čišćenje. Dobro je staviti sušilicu za suđe u ormarić iznad sudopera. 
  • Zona za kuhanje: uključuje štednjak s pripadajućim elementima, kao i pećnicu i ostale kućanske aparate za kuhanje ili zagrijavanje hrane. Kako bi organizacija kuhinje i zone za kuhanje bila što praktičnija, isplati se pospremiti lonce i tave, posude za pečenje i pribor za pripremu jela unutar ove zone – na primjer u ormarić ispod plinske ili indukcijske ploče. 
  • Zona za spremanje i pripremu hrane: ovo je glavna i najveća zona kuhinje. Obuhvaća hladnjak, ormare i kuhinjsku radnu ploču. Ovdje vrijedi pohraniti najčešće korištene prehrambene proizvode, kao i začine, pribor i posuđe koje se koristi za pripremu jela (daske za rezanje, pribor za jelo, tanjure). 

Dobra organizacija kuhinje, podijeljene na funkcionalne zone, temelj je udobnosti u svakodnevnom korištenju ove prostorije. Urednost u kuhinji znači jednostavno pronalaženje potrebnih stvari i ugodno korištenje ove prostorije.

 Ideje za organizaciju kuhinje vrijedne pažnje – pravilo kuhinjskog trokuta

Jedna od sjajnih ideja za organiziranje kuhinje koja će biti udobna i ergonomska je korištenje takozvanog radnog trokuta. Svaki njegov vrh ključni je dio opreme (hladnjak, sudoper i štednjak). Prema principu kuhinjskog trokuta, optimalni razmaci između ovih uređaja trebali bi biti:

  • između hladnjaka i sudopera: 120–180 cm,
  • između sudopera i ploče za kuhanje: 120–180 cm,
  • između hladnjaka i ploče za kuhanje: 120–250 cm.

Odabir i organizacija ladica u kuhinji 

Dobra organizacija ladica u kuhinji omogućit će ergonomsko korištenje kuhinje i održavanje iste urednom. Skladištenje u kuhinji ima jedno važno pravilo: teške stvari držite u donjim ormarićima, a lakše stvari u gornjim. Pohranjivanje posuđa, dodataka i prehrambenih proizvoda može biti zgodno i na policama i u ladicama – stvar je pravilne organizacije. 

  • Kuhinjske police – na njih može stati više predmeta nego u ladice i mogu biti vrlo otporne na opterećenje. Vrijedi ih odabrati za ormare u kojima će se pohraniti teški i veliki predmeti (npr. Kućanski aparati).
  • Kuhinjske ladice – možete ih izvući do njihove pune dubine kako biste izvadili stvari sa stražnje strane, a da ne morate izvlačiti ono što je sprijeda. Mogu imati različite visine i otpornost na opterećenje.

No, ako želite maksimalnu udobnost, odaberite uglavnom ili isključivo ladice za donje ormariće. Plitke ladice čuvaju začine, pribor za jelo, razne sitnice i korisne dodatke za kuhanje. Duboke ladice služe za držanje posuđa, lonaca, pribora za pečenje i prehrambenih proizvoda. 

Pepco infografika „Koje kutije kupiti za kuhinju?“

Načini za praktično korištenje ladica u kuhinji

Sama činjenica da u kuhinjskim elementima postoje ladice nije dovoljna da govorimo o dobroj organizaciji kuhinje. Njihovo pravilno upravljanje je ključno. U nastavku pogledajte briljantne ideje – organiziranje kuhinjskih ormarića s ladicama:

  • Koristite podstavu – isplati se kupiti meku podstavu za posuđe, šalice i setove za jelo za svaku kuhinjsku ladicu. Kuhinja mora biti funkcionalna, stoga morate kupiti osnovni pribor za ladice, poput umetaka za pribor za jelo i separatora.
  • Kupite separatore, pregrade i druge dodatke za lakše skladištenje – oni će vam ne samo olakšati razvrstavanje predmeta, već će ih i zaštititi od nekontroliranog klizanja po ladici. Sve potrebne dodatke pronaći ćete u našim Pepco trgovinama.
  • Spremite prehrambene proizvode u košare ili kutije – neće se prevrnuti, a lakše ćete održavati red u kuhinji. Ako se kava ili čaj prolije ili ulje iscuri, ti proizvodi neće odmah zaprljati unutrašnjost ladice, već će ostati na kutiji ili košari.

Ideje za urednu kuhinju

Žena u kuhinji pokazuje staklenke za pohranu suhe hrane

Dobra organizacija rada u kuhinji osnova je za učinkovito korištenje kućanskih aparata, jer nam je sve nadohvat ruke. Na kuhinjskom pultu neka budu samo najnužnije stvari, poput kuhala za vodu, bloka noževa ili posude sa začinima. Osim toga, dobrodošle su košare ili stakleni tanjuri sa svježim voćem. 

Pospremanje kuhinjskih ormara i organiziranje smočnice

Bez obzira imate li zasebnu smočnicu ili hranu skladištite u kuhinji, rasute proizvode čuvajte u posebnim staklenim posudama za čuvanje hrane. Zahvaljujući čvrstim poklopcima, možete čuvati brašno, krupicu, tjesteninu, rižu, kavu ili čaj bez straha da će moljci ući u njih. 

U Pepcu možete kupiti providne ili šarene kutije za hranu i piće, tako da ćete svoje omiljene proizvode imati pri ruci. U našim trgovinama pronaći ćete metalne limenke s inspirativnim natpisima te brojne staklenke i posudice u kojima možete čuvati omiljene grickalice i slatkiše.