Popis sadržaja:

  1. Što je Montessori metoda i koja je njezina geneza?
  2. Montessori metoda kod kuće

Odgoj djece u skladu s Montessori idejama nailazi na veliki interes. U mnogim gradovima postoje vrtići i škole čiji se programi temelje na ovoj metodi. Što je točno Montessori metoda i kako uvesti njezine elemente u svoj dom?

Što je Montessori metoda i koja je njezina geneza?

Iza Montessori metode, koja je i danas popularna, stoji talijanska liječnica i učiteljica – Maria Montessori. Nije bila pobornica tradicionalnog odgoja i odgojnih metoda usmjerenih na disciplinu i apsolutnu poslušnost djece. Maria Montessori bila je mišljenja da ovaj pristup odvraća djecu od učenja i blokira njihov prirodni potencijal, zbog čega je razvila vlastite obrazovne i odgojne metode, koje je potom implementirala u svojoj školi. 

Osnovne pretpostavke Montessori metode:

  • Individualni pristup – svako dijete je različito, razvija se vlastitim tempom, ima svoje interese i potrebe. 
  • Nedostatak sustava nagrađivanja i kažnjavanja – djecu treba poticati unutarnjom potrebom za istraživanjem svijeta, učenjem i samokontrolom.
  • Odnositi se prema djetetu subjektivno, a ne objektivno – djetetu treba dati priliku da odluči za sebe, što pogoduje razvoju njegove samostalnosti. Odličan primjer takvog pristupa je omogućavanje djetetu da za sebe odluči koju odjeću želi nositi, pa čak i koju dječju odjeću kupiti. 
  • Omogućavanje istraživanja svijeta svim svojim osjetilima i učenje kroz igru – to su vrlo važni aspekti Montessori metode. Obrazovanje mlađe djece treba biti usmjereno na praktične aktivnosti.

Postoji razlog zašto u vrtićima i Montessori školama postoje djeca različite dobi u pojedinim skupinama. Nije datum rođenja taj koji određuje koje će interese dijete imati i koliko će mu brzo biti potrebne dodatne informacije o odabranoj temi. 

Montessori metoda kod kuće

Djevojčica razvrstava jesenske šumske darove u šarene podmetače

Provedba načela odgoja i obrazovanja u skladu s Montessori metodom ne zahtijeva puno truda ili ogromnih financijskih izdataka. Ključno je djetetu pristupiti i tretirati ga kao biće s unutarnjom mudrošću, potrebom za individualnim razvojem i učenjem kroz igru. 

U Montessori metodi važno je slijediti djetetove prirodne instinkte – njegovu znatiželju o svijetu i potrebu da ga iskusi. Također je ključno razumjeti da se učenje o svijetu može izvući iz praktičnih aktivnosti i igre – posebno izvana. Zbog toga je vrijedno provoditi vrijeme zajedno s djetetom u vrtu, parku i šumi te posezati za igračkama na otvorenom, što će omogućiti razvoj kreativnosti i prirodne potrebe za istraživanjem. 

Montessori metoda također stavlja veliki naglasak na samostalnost djece, što se može poduprijeti omogućavanjem djeci da donose vlastite odluke, ali i obvezivanjem na obavljanje određenih kućanskih poslova. Ove aktivnosti trebaju biti prilagođene djetetovim sposobnostima – najlakši način za početak je naučiti dijete da sve igračke trebaju imati svoje stalno mjesto i nakon igre ih treba očistiti. 

Stvari koje mogu biti korisne u domu u kojem se djeca odgajaju prema Montessori metodama:

  • Vizualni materijali – Montessori metoda usmjerena je na poticanje dječje kreativnosti, a to često pronalazi svoj izraz u likovnim aktivnostima. Vrijedno je imati pri ruci plastične mase, boje, ploču za pisanje i druge vrste plastičnih materijala koji će pomoći vašem djetetu da razvije umjetničke strasti. Važno je spomenuti da ćete ove artikle pronaći u Pepco ponudi po povoljnim cijenama.
  • Materijali za kreativne aktivnosti – na primjer, set za izradu nakita od perli ili građevinskih blokova. Igranje s njima može biti vrlo kreativno. 

Pepco infografika o Montessori igračkama

Zapravo, Montessori metoda često naglašava samostalno stvaranje igračaka za djecu. Boca ispunjena perlicama može biti odlična zvečka, a učenje razlikovanja boja i oblika podupire i poseban sorter i šarena tjestenina različitih oblika, koja se može miješati, a zatim sortirati. 

Materijali potrebni za samostalnu pripremu igračaka za djecu mogu se pronaći i u Pepco ponudi – ono što je važno, oni će biti jeftini, a istovremeno solidni i praktični. Prema Montessori ideji, zabava nije samo rješavanje zagonetki ili češljanje lutaka, već i skakanje kroz lokve u šumi ili crtanje štapom na pijesku na plaži. Manji broj tipičnih igračaka kod kuće ne znači da dijete neće imati aktivnost, naprotiv – može potaknuti njegovu kreativnost u potpuno novom smjeru. Svrha nije u tome da se ne kupuju lutke i maskote za dijete koje ima par godina, već da se djetetu pruži više izbora, raznolikosti i mogućnosti da za sebe odluči što želi igrati i na koji način.