Popis sadržaja:

  1. Kalendar trudnoće tromjesečje po tromjesečje, tjedan po tjedan
  2. Prvo tromjesečje – prvih 12 tjedana trudnoće
  3. Drugo tromjesečje – sljedećih 14 tjedana trudnoće
  4. Treće tromjesečje – zadnji tjedni trudnoće
  5. Pripreme za rođenje djeteta 

Trudnoća je jedinstvena na mnogo načina. Ona nije samo vrijeme čekanja na rođenje djeteta, već i faza velikih promjena u ženskom tijelu. Naš kalendar trudnoće upoznat će vas s ovom temom., a informacije sadržane u njemu omogućuju vam da pratite trenutne promjene i svjesno se pripremite za porođaj i njegu djeteta.

Kalendar trudnoće tromjesečje po tromjesečje, tjedan po tjedan

Razdoblje trudnoće uključuje 9 mjeseci, koji su podijeljeni u 3 tromjesečja ili 41 tjedan. U nastavku ćete pronaći ključne informacije o promjenama koje se događaju u svakoj fazi trudnoće.

Prvo tromjesečje – prvih 12 tjedana trudnoće

  • Razvoj embrija započinje u trećem tjednu trudnoće. Kako je to moguće? Razdoblje trudnoće računa se od prvog dana posljednje menstruacije. 
  • U trećem tjednu trudnoće dolazi do oplodnje i implantacije embrija u endometrij maternice. Iako je veličina embrija u ovoj fazi manja od pola milimetra, u ženskom tijelu već se počinu javljati hormonske promjene.
  • U narednim tjednima prvog tromjesečja potrebno je obaviti ginekološke preglede koji potvrđuju trudnoću, kao i voditi brigu o sebi. 
  • U drugoj polovici prvog tromjesečja mogu se pojaviti različite pojave tipične za trudnoću: mučnina, oticanje dojki, pospanost. U ovoj se fazi već razvijaju djetetovi najvažniji organi, a njegovo srce počinje kucati. 

Prvo tromjesečje trudnoće je vrijeme kada se vrijedi brinuti o sebi, posjetiti ginekologa u određeno vrijeme, obaviti naručene preglede i polako planirati kupnju opreme za bebu. Važno je napomenuti da u tu svrhu nije potrebno izdvajati ogromna sredstva. Dodatke za bebe naći ćete po povoljnim cijenama u Pepcu.

PEPCO infografika: Što kupiti trudnici?

Drugo tromjesečje – sljedećih 14 tjedana trudnoće

U drugom tromjesečju trudnoće fetus se dinamički razvija. Između 13. i 16. tjedna trudnoće moguće je čak i osjetiti pokrete djeteta. Najčešće, prije 20. tjedna trudnoće, također je moguće na ultrazvuku odrediti spol djeteta. 

Tijelo žene u drugom tromjesečju trudnoće podložno je daljnjim promjenama. Apetit se može povećati, a mnoge žene osjećaju nelagodu u kralježnici zbog rastućeg trbuha i porasta tjelesne težine. Ovo je dobro vrijeme da koristite udobnu odjeću – uključujući i tipično trudničku. U ovom trenutku, udobne trenirke, tajice i pletene haljine mogu biti korisne.

Treće tromjesečje – zadnji tjedni trudnoće

Dijete u razvoju nastavlja rasti, počinje otvarati oči. Između 31. i 34. tjedna trudnoće beba je možda već u položaju za porođaj. Približan datum poroda pada u 40. i 41. tjedan trudnoće, ali mnogo ovisi o individualnim uvjetima. Dakle, u ovoj je fazi potrebno imati spakiranu torbu za bolnicu – ako se ispostavi da će porođaj početi ranije, bit ćete potpuno spremni za njega.

Uznapredovala trudnoća obično je vrlo vidljiva. Žensko tijelo je jasno promijenjeno – veći trbuh može uzrokovati probleme prilikom saginjanja. Ovo je dobro vrijeme da malo usporite tempo života i opustite se, kao i da se brinete o svom raspoloženju. Ovo je vrijeme kada ćete intenzivirati aktivnosti usmjerene na kompletiranje opreme za bebu i svega što će se nalaziti u dječjoj sobi. Ne morate ići daleko i potrošiti puno na kupnju ove vrste. U Pepcu vas čekaju dodaci za bebe, deke i prekrivači za krevet, dječja odjeća i mnogi drugi predmeti koji će biti korisni za njegu bebe. 

Pripreme za rođenje djeteta 

Trudnica drži dječje cipele na trbuhu 

Neki ljudi počinju kompletirati opremu za bebu već u prvim tjednima, dok drugi odugovlače gotovo do posljednjih dana trudnoće. Zapravo, teško je reći koji je trenutak najbolji za kupnju dodataka za bebe, odjeće, krevetića ili kolijevke. Važno je jedino da to riješite unaprijed kako biste sve obavili prije datuma poroda. 

Pepco ima široku ponudu za bebe i djecu, ali i za trudnice. Uz naš asortiman možete se brinuti o svojoj garderobi tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Nudimo udobne ženske trenirke, tajice, majice, donje rublje za dojilje i mnoge druge predmete. Ako trebate papuče i ogrtač za bolnicu, i njih ćete pronaći na našim policama po vrlo povoljnim cijenama. Razdoblje trudnoće i dalje je povezano s vrlo velikim troškovima, ali se ne isplati preplaćivati predmete koji će biti potrebni samo neko vrijeme, kao što je spomenuta odjeća za trudnice ili odjeća za bebu koju će vrlo brzo prerasti. Svratite u Pepco i kompletirajte opremu za trudnoću i novorođenče!